Ingeborg von Bronsart

Historiens förglömda orkestermusik - tonsättare Ingeborg von Bronsart

tis 07/12/2021 18:00 - 19:00
Fritt inträde

Presentation

Susanna Välimäki, biträdande professor i konstforskning, berättar om Ingeborg von Bronsarts tonsättargärning och om hennes liv som en professionell utövare av konstmusik i slutet av 1800-talet och början av 1900-taket. Ingeborg von Bronsart hade en finländsk bakgrund.

Konst- och musikfältet gör ständigt nya evalueringar av sitt arv. Vems historier och röster får framträda på konserter? Hurdan är den musik som spelas och vad berättar den? Vilka berättelser förmedlar musiken och vad är det vi inte har fått höra?

Helsingfors stadsorkesters projekt HUOM - Historiens förglömda orkestermusik lyfter fram bortglömda kompositioner och deras skapare. I projektplaneringen har deltagit forskningsföreningen Suoni ry:s, Helsingfors universitets och Konstuniversitetets forskningsprojekt Musikforskare i samhället och Tonernas döttrar.

Biträdande professor Susanna Välimäki är musikforskare, faktaboksförfattare och kritiker. Tillsammans med musikhistoriker Nuppu Koivisto skriver hon som bäst en bok om på 1800-talet födda finländska tonsättarkvinnor samt arbetar på en biografi om den finländska tonsättaren och violinisten Agnes Tschetschulin (1859–1942). Välimäki är biträdande professor vid Helsingfors universitets avdelning för konstforskning samt ämnesansvarig i musikvetenskap. Hon är också känd för sina radio- och TV-program,   bland annat Syötävät sävelet (”Aptitliga toner”).

Uvertyren ur Ingeborg von Bronsarts opera Jery und Bätely framförs på den finländska musikens dags festkonserter 8. & 9.12.

 

HKO Wake!

ONS 8/12/2021 klo 19.00
TO 9/12/2021 klo 19.00

Susanna Mälkki, dirigent
Lauri Kankkunen, cello

Ingeborg von Bronsart: Jery und Bätely, uvertyr ur operan
Esa-Pekka Salonen: Cellokonsert
Kimmo Hakola: Wake! (uruppf.)
Jean Sibelius: Finlandia

Läs mera och köp biljetter till konserten.

Konserten direktsänds 8.12. i Yle Radio 1, Yle Areena och HKO Screen -appen samt på HSO:s YouTube-kanal.

 

Ode Helsingfors centrumbibliotek